Recepti

NAMAZ ZA TORTO

4 dl hladnega mleka in 4 velike žlice ostre moke ali belega zdroba zmešate ter pristavite na manjši ogenj. Med  stalnim mešanjem kuhate tako dolgo, da zavre, nato pa ohladite.

V drugi  posodi  zmešate 25 dag margarine ali masla, 2 rumenjaka, 5 žlic sladkorja, 2 žlici kakava ali » Benka«, 2 vanilij sladkorja, lahko pa tudi malo ruma.

Nazadnje vmešate še dobro ohlajeno belo maso.

Navedena količina zadostuje za dvakratni namaz – dve plasti. Če delate manjšo torto in jo samo enkrat mažete, zadostuje že polovična količina.

Zelo dobra je riževa moka ali rižev zdrob, ki ju dobite, če srednje grobo zmeljete čisto navaden riž – termično obdelane vrste riža NISO primerne (parboiled). Grobo zmlet vam lahko nadomesti pšenični zdrob in je primeren tako za žličnike, kot tudi za kuhanje na mleku. Če delate namaz z riževo moko ali zdrobom, je primeren tudi za bolnike z celiakijo.

DOMAČI PUDING

(za 6 porcij)

1,5 litra mleka, 3 cela jajca, 4 – 5 žlic sladkorja, 3 žlice kakava (lahko Benko) in 4 velike žlice riževe moke.

Vse  sestavine, razen mleka, dobro zmešate – če je masa pregosta, lahko dodate še par žlic hladnega mleka ali vode. Medtem ostalo mleko zavrete. Med stalnim mešanjem zakuhate dobljeno zmes v vrelo mleko ter kuhate približno 5 – 7 minut.

Če nimate kakava, ga lahko nadomestite z 5 dag jedilne čokolade. Okus lahko izboljšate še z vanilij sladkorjem ali par kapljicami ruma.

Če želite vanilijev puding, pa opustite kakav ali čokolado in povečajte količino dodanega vanilijevega sladkorja (do 3 zavitke).

ŠIROKI REZANCI

(cca 20 dag moke na 1 jajce – dvojna količina zadostuje za 3 porcije)

Iz polnovredne pšenične ali pirine moke lahko naredite tudi zelo okusne široke rezance. Naredite jih ravno tako, kot s tipsko moko, le tako drobno vam jih ne bo uspelo razvaljati, zato bo čas kuhanja kakšno minuto daljši. Kuhane in odcejene rezance si lahko pripravite po želji. Zelo okusni so z dušenimi gobami. Lahko pa  na malo masla vlijete mešanico kisle smetane in jajc in ko to malo zakrkne, dodate še rezance ter premešate in ponudite kot prilogo ali samostojno jed s poljubno solato. Lahko jih tudi posladkate, dodate malo praženega maka ali mletih orehov in ponudite kot sladico.

ROLADA

5 celih jajc in 5 žlic sladkorja mešate do trdega, nato pa počasi s kuhalnico vmešate 5 žlic polnovredne moke. Brez pecilnega! Lahko pa vzamete 3 žlice moke in 2 žlici  mletih orehov, vendar morate v tem primeru dodati malo pecilnega. Maso vlijete na veliki pekač obložen s PEKI papirjem in pri 180C pečete 12 minut.

S papirjem vred daste iz pekača ter pustite, da se ohladi. Rolade ni potrebno pokrivati z mokro kuhinjsko krpo ali zvijati, kot to svetujejo kuharske knjige. Iz naših izkušenj je dovolj, da pustite, da se lepo ohladi, potem pa jo poljubno namažete z želenim nadevom in zvijete. Zelo dobro se k polnozrnati poda namaz iz kisle smetane – 2 lončka direktno na testo.

KORUZNI  KEKSI  za testomat ali modele – šape

1 kg koruzne moke, 1 sladka smetana, 1 margarina, 3 cela jajca, 2 pecilna praška, 2 vanilij sladkorja in 38 dag mletega sladkorja. Vse sestavine dobro zgnetite in pustite počivati vsaj 1 uro. Nato oblikujte in specite. Če pečete v modelčkih, jih morate dobro namazati z margarino, še enostavnejše pa je, da  jih mažete z naoljenim čopičem.

Še vroče kekse povaljate v mletem sladkorju.

POLNOVREDNE PALAČINKE

Zelo okusne so tudi palačinke iz polovice pšenične, pirine ali ajdove moke in polovice moke, ki jo dobite z mletjem belega – navadnega riža. Postopek priprave je isti kot za klasične palačinke, količine pa odvisne od vaših potreb. Edino, kar je obvezno pri teh palačinkah pa je to, da zmes pustite počivati vsaj 20 minut. So zelo okusne in hranljive, tako, da jih spečete lahko nekaj manj, kot običajno.

PA ŠE NEKAJ NASVETOV ZA PEKO KRUHA

Če želite, da bo kruh dalj časa svež, dodajte malo olja, jogurt ali skuto. V kolikor hočete, da bodo vaš kruh brez zadržka jedli tudi otroci, vam priporočam, da za začetek spečete kruh iz polovice polnozrnate in polovice tipske moke in pozneje prehajate samo na polnovredno, saj je navadno barva tista, ki jih moti.

Kruh bo bolj okusen, če ga boste spekli iz več vrst moke. Lahko pa mu že med postopkom izdelave dodate razna semena, kot so: sezam, cel mak, bučna semena, lan, kumino, kosmiče, cele orehe ali kaj drugega po vašem okusu, ali pa že vzhajanega pred peko samo potresete z  izbranim posipom iz naštetega.

Priporočamo vam pečenje v modelu z višjim robom, da bo kruh obdržal obliko, sicer se razleze in je nižji. Dobro je tudi, da ga daste v predhodno ogreto pečico na 220-230C, 10 – 15 minut, nato pa temperaturo znižate na 200C in pečete še cca 45 minut.

Lahko pa si spečete kruh, ki je podoben biskvitu.

Vzamete polnovredno moko, jo solite, dodate v mlačnem mleku vzhajan kvas, lahko malo maščobe, jogurta ali skute, poljubna semena (sezam, lan, kosmiče ali pa cele orehe, rozine, bučno seme ali cel mak) in toliko tekočine, da dobite malo gostejšo zmes, kot je za biskvit.

Maso razpotegnete na pekač obložen s Peki papirjem, pustite vzhajati cca ½ ure, nato pa daste v hladno pečico, ki jo šele potem prižgete na 200C. Pečete tako dolgo, da kruh lepo porumeni.

Kolikor višji rob ima pekač, toliko višji bo kruh in s tem tudi daljši čas pečenja.

Nasvet. Za vse tiste, ki še niste vešči peke kruha in za tiste, ki bi radi nadgradili svoje znanje o peki kruha, vam svetujemo, da kupite knjigo Vsi pečemo kruh, avtorja Andreja Goljata in ljubiteljev peke kruha, izdano pri ČZD Kmečki glas.